Dit project werd ondersteund door het INTERREG-programma

Duitse versie

Engelse versie


Vrede Vrijheid & Verzoening

'De Toekomst van een Verleden'

 

'De Toekomst van een Verleden' was een koor- en herdenkingsproject over vrede, vrijheid en verzoening. Dit unieke concert is op 9 en 10 april 2022 uitgevoerd in de Theaterkerk Bemmel.

Een ontmoeting van mens tot mens met de beste verbindende factor die er is; zingen en muziek maken.

We zongen onder meer het prachtige werk 'Requiem for the Living' van componist Dan Forrest, 'Over de Muur' van het Klein Orkest, maar ook symfonische rocksongs als 'Civil War' van Guns N’ Roses.

Deze webpagina is een digitaal verslag van het project.


Bianca van Dreumel

Regisseur en producent

 

Het begon met een droom…

 

Een unieke cross-over voorstelling maken op een bijzondere locatie. Een voorstelling waarin klassiek, symfonische rock en popsongs, maar ook ontroerende kleinkunstmuziek elkaar ontmoeten. Toen ik eind 2018 voor het eerst kennis maakte met het prachtige 'Requiem for the Living' van componist Dan Forrest, wist ik ook waar de voorstelling over moest gaan. Vrijheid! Waarom? Omdat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

'Hoe mooi zou het zijn als we in het jaar 2020 een brug kunnen bouwen met gepassioneerde koorzangers uit alle windstreken van Nederland en grensgebied Duitsland met datgene wat mensen altijd met elkaar verbindt: zingen en muziek maken!‘

Zo werd begin februari 2019 het koor- en 75 jaar herdenkingsproject 'De Toekomst van een Verleden' geboren.

9 april 2022, inmiddels 77 jaar vrijheid. Meer dan ooit realiseerde we ons hoe het is om minder vrij te zijn. Een pandemie, oorlog... vrijheid is niet vanzelfsprekend.


Door de twee extra jaren stond er een bijzonder intens verbonden en veerkrachtig koor. We bleven elkaar steeds aanmoedigen en ondanks de moeilijke omstandigheden zijn we steeds doorgegaan. Mijn droom werd onze droom. Het maakt me trots en het raakt me diep hoe we deze reis samen hebben volbracht.

In dit fotoalbum zie je een aantal foto's van het concert. Geniet nog even met ons mee

 


In onze prachtige reis waren we niet alleen in zang verbonden met het thema, maar ook op poëtische en kunstzinnige wijze. Zo staan er unieke portretten met Stories of Freedom op onze website. Je bent altijd welkom om jouw portret met ons te delen.

 

 


Om de verzoening te illustreren, maakten we ‘estafette-tekeningen’ met Nederlandse en Duitse schoolkinderen.

Op langwerpige banieren maakten kinderen tekeningen over wat vrijheid voor hen betekent.

De tekeningen zijn in estafettevorm tot stand gekomen. De ene week werkte we op een Nederlandse school, de andere week op een Duitse. De schoolkinderen vertelden een verhaal bij hun tekening. Dit verhaal werd opgeschreven en vervolgens voorgelezen aan het volgende kind dat met die tekening aan de slag ging. De begeleiding was in handen van Daantje Kip.

Het resultaat hiervan hing in de foyer en op de stoelen in de Theaterkerk.


Ook maakten wij van keramiek een herdenkingsbloem, de Marigold. Die we op 19 september 2021 tijdens onze herdenkingstour verdeelden over vier oorlogsbegraafplaatsen in Groesbeek, Donsbrüggen, Reichswald en het burgerslachtoffermonument in Huissen. Al deze ervaringen namen we mee en dat klonk door in onze muziek.

 

 

19 september 2021 was het een mooie en bijzondere dag. Samen met onze Duitse vrienden hebben wij stil gestaan bij verliezen die geleden zijn aan beide kanten. En er is een realisatie hoe belangrijk het is om steeds opnieuw actief te bouwen aan vrede, vrijheid en verzoening.

Onze koorzangers voelde nog meer waar ze over zingen...

We nemen je in een vogelvlucht mee met de Herdenkingstour van 'De Toekomst van een Verleden':

'Via het massagraf in Huissen met het nummer 'Zelfs als je zwijgt', naar Groesbeek War Cemetery met het verhaal van Gustaf Biéler en 'Ukutula' naar het Reichswald War Cemetery met het verhaal over de spagaat van de bemanning van bommenwerpers en "over de muur".

De laatste stop was op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Donsbrüggen. 'I believe' is het vertrouwen dat door samen te zijn en te herdenken we werken aan Vrede, Vrijheid en Verzoening. Wanneer dat dan in de crypte van de begraafplaats gezongen wordt met al de namen van al die mensen die op die begraafplaats begraven liggen, wat voor een energie is er dan en wat maakt dat dan allemaal mogelijk!  Wat een speciale dag!

 

Tekst: van onze tourgids Paul ten Broeke

 

3 april 2022! Gaven we een eerste try-out in de Sint-Lambertus kerk te Donsbrüggen. De kerk had een mooie akoestiek en onze zang werd alleen begeleid op piano door Leon Eijsbouts.

Donsbrüggen is verbonden met projectpartner Manfred de Haan en de Duitse oorlogsbegraafplaats die we bezochten op 19 september 2021. Het was fijn om dit optreden te verzorgen en zo de cirkel rond te mogen maken.

 


De gekozen muziekstukken gaan over het thema vrede, vrijheid en verzoening. Ze zijn soms rauw, confronterend, maar ook hoopvol en ontroerend. Ze raken je in je ziel. De ongewone mix en diversiteit symboliseert de omarming van verschillen die elkaar extra versterken. Wanneer we ons verzoenen met het verleden, jij jij mag zijn en ik ik, dan brengt ons dat dichter bij vrede en vrijheid.

 

'Jij bent mijn vrijheid, ik ben jouw vrijheid'

Quote van zanger-dichter Thomas Hessels

 

 

 

Programmaboekje

 

 

Bekijk de videoregistratie van onze voorstelling

 


Ons project is mede mogelijk gemaakt door...

 

Bemmel

Haalderen

Stichting

 

 

 

Dit was een Euregion project gesubsidieerd door Euregio Rhein-Maas-Nord

Projectleider Bianca van Dreumel, initiator en regisseur.

Duitse projectpartner Manfred de Haan, Verkehrsverein Donsbrüggen, zorgt voor de herdenkingstour op 19 september 2021.

Nederlandse projectpartner Mireille van Kempen, zorgt voor de organisatie en administratie.